D(r)oživeta snikers pita

SESTAVINE (testo je za dve piti okroglega pekača premera 28 cm):

Krhko fermentirano testo

  • 300 g  ostre moke
  • 80 g masla
  • 80 g  sladkorja v prahu
  • 1 do 2 jajci (odvisno od velikosti jajc)
  • 100 g droži
  • ščepec  soli

Karamela: za dve piti

  • 300 g rjavega sladkorja
  • 500 g sladke smetane
  • 250 g masla
  • 500 g slanih arašidov

Čokoladna pena

  • 4 jajca
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 400 g stopljene čokolade
  • 30 g kakava
  • 500 g mascarpone

Testo:

Vse sestavine za testo dobro zgnetemo v lepo gladko maso. Zavijemo v živilsko folijo in pustimo v hladilniku vsaj 12 ur, da se moka lepo sfermentira. Fermentirano krhko testo bo veliko lažje prebavljivo, zaradi obnašanja sladkorjev pri fermentaciji pa bo veliko bolj hrustljavo. Prav tako ima še eno prednost – lahko ga valjate čisto na tanko in se vam ne bo drobilo. Po 12 urah ga razvaljamo in z njim obložimo pekač ter postavimo v hladilnik.

 

Karamela:

Sladkor lepo počasi topimo na ognju in pazimo, da se nam ne zažge. Stopljenemu sladkorju dodamo vrelo sladko smetano in mešamo do gladke mase (bodite previdni, karamela je ena najbolj vročih stvari, zato je ne okušajte, dokler se ne ohladi). Gladko karamelo odstavimo z ognja in ji primešamo maslo, ko se maslo raztopi dodamo še arašide in dobro premešamo. Karamelo razdelimo na 2 dela in vlijemo na testo.

 

Čokoladna pena:

Jajca in sladkor stepemo ter dodamo mascarpone in kakav. Na koncu v dobro stepeno maso dodamo še stopljeno čokolado. Peno lepo razdelimo po karameli na naše testo (količina pene je za dve piti).

 

Pečenje:

Vse skupaj damo v pečico na 180 do 200 stopinj in pečemo približno 40 minut. Med samo peko vam bo pena kar narastla in rahlo popokala – če ste prav mešali sladkor mora popokati, saj želimo da poči, kar da naši piti tipičen rustikalno prazničen pridih. Na vrhu jo na vašo željo lahko potresete še s kakavom.

polabekeraj-recepti-droziveta-snickers-pita-2

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komentiraj